Modern tenyésztés

Hatékony kocatenyésztés

A modern sertéstenyésztés számos kihívást állít a tenyésztők elé. A genetikai fejlődés nyomán az állatok egyre termelékenyebbé, de egyben egyre igényesebbé is válnak. Az almok nagyobb létszáma nagyobb mennyiségű tej termelését teszi szükségessé. Emiatt pedig még fontosabbá válik a kocák optimális kondíciójának fenntartása, a termelési szakasztól függetlenül. A Livelle család termékeinek használata és a Cargill csapatának támogatása révén a termelés az állományban egyszerűbbé és hatékonyabbá válik.

Hogyan javítható a termelés hatékonysága?

Az alomméret

Az alomméret növelésére való törekvés jelenlegi tendenciája, a halva született malacok számának növekedése és a szopós malacok elhullási arányának megemelkedése miatt negatív hatással lehet a tenyésztés hatékonyságára.

A malacok túlélési aránya

A malacok túlélési aránya fontos paraméter, amely meghatározza a kocától ténylegesen megszülető malacok százalékos arányát. Az alomméret mellett figyelembe veszi a kezdeti tenyésztési fázisban bekövetkező veszteségeket is, és így megbízhatóan határozza meg a termelés hatékonyságát.

Hatékonyság

A Cargill szakemberei innovatív takarmányozási programot dolgoztak ki, amely lehetővé teszi a malacok túlélési arányának növelését.

A malacok magasabb túlélési aránya - hogyan érhető el?

A malacok túlélési arányát négy alapvető tényező befolyásolja. Mindegyik a koca megfelelő takarmányozásával függ össze.

A kocáknak juttatott takarmány energiamérlege

A megfelelően kiegyensúlyozott adagok kulcsfontosságúak a hatékony kocatakarmányozás szempontjából, ezért a Cargill szakemberei a takarmánykeverékeket a Net Energy Balance alapján alakítják ki. Ez a paraméter pontosan meghatározza az energiamérleg hatását a választott malacok számára és a koca testtömegére a következő ciklusban. A NEB ideális szintje a 2,5 – 2,65 értékek közti tartományban van.

A kocák hátszalonnájának vastagsága.

Milyen szerepet játszik a zsírszövet a kocánál?

  • hatással van a termékenységre,
  • döntő befolyása van az élettartamra,
  • energiatartalékot képez,
  • vitamintartalékokat biztosít,
  • hőszigetelő rétegként szolgál.

Mindezek a szempontok befolyásolják a magzat fejlődését és a koca malacnevelő képességét. A malacok túlélési arányának növelése érdekében fontos, hogy a termelési ciklus minden szakaszában optimális állapotban tartsuk a kocát. Ennek eléréséhez elengedhetetlen a megfelelő takarmányozás.

A malacok életképességének szintje közvetlenül a születés után és a kolosztrum paraméterei

A koca takarmányozása befolyásolja az újszülöttek életképességét, ami kulcsfontosságú a malacok túlélésének növeléséhez.

A megfelelő takarmányozás a kolosztrum mennyiségét és összetételét (immunoglobulinok, tápanyagtartalom) is befolyásolja.

A fialás és a szoptatás lefolyása

E a tényezők nyilvánvalóan hatással vannak a legfiatalabb állatok túlélési arányára, és ahhoz, hogy ez a két fázis megfelelően menjen végbe, mind a vemhesség alatt, mind a malacok szoptatása során megfelelően kell takarmányozni a kocát. A kocák takarmányozása az alábbiakra is hatással van:
  • a tejtermelő képesség szintje,
  • a tej szárazanyag-tartalma.

Kihívások a sertéstenyésztésben

Bízzon meg a Cargill szaktudásában.

A modern sertéstenyésztés kihívásainak csak a megfelelő tapasztalattal, technológiai eszközökkel, erőforrásokkal, eljárásokkal és képzett szakemberekkel rendelkező, megalapozott piaci helyzetű vállalatok képesek megfelelni.

A Cargillnál pontosan definiált és bevált szervezeti minták szerint működünk.
Ezeket a szükségleteknek megfelelően naprakészen tartjuk, hogy a lehető legjobban és leggyorsabban tudjunk reagálni a változó piaci igényekre.
A sertéstenyésztők támogatására innovatív termékeket fejlesztünk, és megosztjuk velük szakértelmünket.

Mindezzel segítünk a tenyésztőknek piaci pozíciójuk megszilárdításában és sikerek elérésében a sertéstenyésztésben.

A termelés hatékonyságának növelése

A genetika területén végbemenő fejlődéssel összefüggésben a sertéstenyésztés egyre erőforrás-igényesebbé válik.
Az alomlétszám növelésének általános tendenciája nem csupán több tej termelését teszi szükségessé, hanem a kocák egészségéről és a malacok túléléséről való átfogó gondoskodást is.

A Cargill innovatív takarmányozási programokat és megoldásokat hoz létre.
A kocák számára készült takarmánykeverékeink és komplett premixeink lehetővé teszik a tenyésztők számára jó eredmények elérését és egyúttal elkerülve az kocaállományban fellépő problémákat. Lehetővé teszik a malacok túlélésének és a tenyésztés hatékonyságának növelését.

A kocák szükségleteihez igazított termékek

A Cargill, mint az egyik vezető sertéstakarmány-gyártó, két új terméksort (Livelle OPTIMUM és Livelle MAXIMUM) fejlesztett ki a legtöbb Magyarországon tartott állomány és genetika számára, beleértve a nagyon magas termelékenységű állományokat is. A vemhes és szoptató kocáknak szánt termékeink lehetővé teszik a termelési folyamat hatékonyságának növelését és az eredményesség maximalizálását. Egyedi receptúráinknak és kapcsolódó szolgáltatásainknak köszönhetően a sertéstenyésztés professzionálissá és hatékonnyá válik.

Lépjen velünk kapcsolatba!